artikel

Jag är och förblir vänsterpartist

I dag blev det offentligt, det beslut jag tagit för länge sedan, nämligen att inte kandidera som partisekreterare för ännu en period. Jag är och förblir vänsterpartist och tänker fortsätta att tillhöra den enda politiska kraft som är de svagas röst. Det skriver vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus i ett brev till vänsterpartiets medlemmar.
Hej kamrater

I dag blev det offentligt, det beslut jag tagit för länge sedan, nämligen att inte kandidera som partisekreterare för ännu en kongressperiod.

Många har också refererat mitt beslut korrekt. Men på andra håll har spekulationer och rykten börjat cirkulera, om ”V-kvinnornas flykt”, om ”ytterligare avhopp” och till och med om en påstådd schism mellan mej och Lasse Ohly. Därför vill jag skriva några rader och förklara mitt beslut.

Sedan några månader tillbaks har beslutet mognat fram att inte kandidera för ytterligare en period. Valberedning, VU och ett antal andra personer är underrättade sedan före sommaren.

Orsaken är varken missnöje med partiet eller med några personer i ledningen, tvärtom är vi ett bra team som funkar bra tillsammans. Jag har ett bra samarbete med Lasse Ohly, jag är och förblir vänsterpartist och tänker fortsätta att tillhöra den enda politiska kraft som är de svagas röst, som protesterar mot häxjakten på sjukskrivna och som verkligen tar problemet med massarbetslösheten på allvar. Det enda parti som på allvar vill göra Sverige rättvisare.

Däremot så kan många vittna om att partisekreteraruppdraget inte är en post man sitter på under ett helt liv direkt. Bland mina nuvarande kollegor tillhör jag dem som suttit längst. Ett uppdrag som är intensivt, slitsamt och kräver mycket engagemang. Tre perioder är helt enkelt nog. Jag känner också för att göra något annat, för att byta fokus och perspektiv. Jag är sån. Då och då längtar jag efter förändringar som att byta jobb, flytta eller göra andra förändringar i livet.

Några ögonbryn har höjts över att partisekreterarbytet sker nära valet, men det riktigt perfekta tillfället att byta lär aldrig infinna sig, och särskilt inte som de senaste åren sett ut för partiets del, med val, folkomröstning och nytt folk på flera tunga poster. Däremot tror jag att det kan bli riktigt bra för partiet att få in nytt blod i organisationen genom en ny partisekreterare nu efter kongressen, då valupplägget är riggat och klart, vi kan blicka tillbaka på en tung period av turbulens och motgångar, men fram emot en period då det krävs enhet och samling kring partiets huvuduppgifter.

Ännu återstår ett halvår till kongressen och jag kommer förstås att jobba kvar tills dess.

Efter kongressen kommer jag att brinna precis lika mycket för vår politik och vara en lika lojal partimedlem som jag försökt vara tidigare.

Nu ser vi närmast fram emot en intressant och intensiv politisk höst och den kampanj för rätt till jobb – rätt på jobbet, som vi blåser igång den 27 augusti.

Kamratliga hälsningar

Pernilla Zethraeus

Kopiera länk