Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sverker Sörlin föreläser ’Ett historiskt perspektiv på samhällsutmaningen’

november 14/15:00 - 17:00

Föredraget är ca 1 timme, därefter finns möjlighet till frågor och diskussioner samt fika och eftersnack i foajen. För de som även kommer gå på Hagbert/Malmeus kl 18 så finns soppa/bröd 75 kr 16.30-18.00.

Sverker Sördlin, Professor i miljöhistoria, författare, medlem i Klimatpolitiska rådet

Sverker har skrivit boken Antropocen, en essä om människans tidsålder och nu senast medförfattare till boken ”The Environment. A history of the idea” tillsammans med Libby Robin och Paul Warde. Det är ur miljöbegreppet den så viktiga jordsystemvetenskapen föddes.

Mer information kommer.

Under hösten arrangerar Omställning Gävle en seminarieserie på tema Ekonomi, ekologi och hållbarhet som vi givit titeln ”Måste vi förstå det ekonomiska systemet för att rädda klimatet?”

Finanssystemet, penningsystemet och banksystemet är alla centrala delar av det ekonomiska systemet. De har påverkats starkt av globaliseringen, digitaliseringen samt av den nyliberala era som dominerat senaste 30 åren. Systemens funktion och verkan har till delar förändrats i grunden, även utan aktiva politiska strukturbeslut.

Vi vill genom denna seminarieserie lyfta fram hur det har förändrats, och hur det faktiskt fungerar idag. Under tiden vill vi ställa oss följande frågor:
• Hur är ekonomiska systemet kopplat till ekologiska systemet?
• Bidrar dagens ekonomiska system positivt till samhälle och miljön?
• Vilka ekonomiska systemreformer krävs för att stödja en klimatomställningen?

Hela seminarieserien
3 oktober – Marianne Påsse
17 oktober – Samuel Kazen Orrefur
14 november – Sverker Sörlin
14 november – Pernilla Hagbert och Mikael Malmeus
5 december – Anders Wijkman

Målgruppen för seminarieserien är alla medborgare som i sina respektive värv vill ta ansvar och bidra till en så bra omställning som möjligt. Vi vill erbjuda denna seminarieserie till företag & näringsliv, samhälle & individer i Gävle.

Vi tror det är viktigare än någonsin tidigare att skapa en bred allmän förståelse för det ekonomiska system vi idag verkar inom, hur det har påverkats av senaste 30 årens digitalisering och globalisering, och hur det sätter våra ramar och förutsättningar för omställning och samskapande av framtida, hållbart näringsliv och samhälle. För företag och individ.

Bidragsgivare/Sponsorer
Sven Lübecks Insamlingsstiftelse
Miljöpartiet Gävle
Vänsterpartiet Gävle

Om Omställning Gävle

Medierna rapporterar dagligen om kriser som rör miljö och samhälle. Situationen blir allt mer ohållbar. Vi i Omställning Gävle tror att vi bäst möter dessa utmaningar genom att tänka nytt och framför allt genom att jobba lokalt för omställning till ett hållbart samhälle. Vi har funnits i tio år och tagit initiativ till många aktiviteter och nått ut till många människor. Vi satsar nu stort på att utveckla verksamheten och bli fler aktiva.

Föreningen, som är politiskt obunden, är för närvarande indelade i följande arbetsgrupper. Varje grupp tar initiativ till aktiviteter inom sina fokusområden: Mat, stad och land/Kommunikation och kultur/Ekologiskt byggande och energi/Ekonomi och ekologi/Klimat. Det är arbetsgruppen Ekonomi och ekologi som är initiativtagare och arrangör av höstens seminarieserie.

Detaljer

Datum:
november 14
Tid:
15:00 - 17:00

Arrangörer

Omställning Gävle
ABF Gästrikebygden
Naturskyddsföreningen Gävle

Plats

Gävle konstcentrum
Kungsbäcksvägen 32
Gävle, 80131 Sverige
+ Google Map
Telefon:
026-17 94 24
Webbplats:
http://www.gavlekonstcentrum.se