Artiklar

Jämlikhetsforum Gävle 2020

JÄMLIKHETSFORUM GÄVLE 2020

Lördag 5 september kl 13-16
Silvanum, Kungsbäcksvägen 32, Gävle

RENOVERING ELLER RENOVRÄKNING?
Föreläsning med Dominika Polanska, docent i sociologi vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universit.

Renovräkningar, kraftiga hyreshöjningar i samband renoveringar som tvingar boende att flytta, blir allt vanligare i Sverige. Men de drabbades egna erfarenheter saknas i den allmänna debatten, som domineras av tekniska och ekonomiska argument. I handboken ”Renovräkt” kartlägger författarna flera av de härskartekniker som fastighetsägare idag använder mot sina hyresgäster när en renovering står inför dörren. Osynliggörande, hot, gisslantagande och otillgänglighet är bara fyra av alla de subtila, hårda och uttalade metoder hyresgäster får utstå när fastighetsägare, för att driva igenom sin vilja, tystar motstånd, bestraffar oönskat beteende och splittrar kollektiva initiativ. Vi får även höra om det motstånd som hyresgäster bjudit och de fall där de vunnit.

https://bit.ly/renoveringpolanska

VÄNSTERSATIR I ETT HÖGERLANDSKAP
Föreläsning med Rojin Pertow, kulturjournalist, krönikör och chefredaktör för satirmagasinet Galago.

Vad händer med den politiska satiren i ett samhälle som ofta är mer absurt än satirikernas fantasi? Alltifrån Donald Trumps USA till det svenska skrytbygget Nya Karolinska – gång på gång överträffar verkligheten konsten. Rojin Pertow, pratar om humor i allvaret, vad man får skoja om och hur vänstern kan återerövra satiren i en värld som mer och mer liknar en högerdystopi.
Rojin Pertow är kulturjournalist, krönikör och chefredaktör för satirmagasinet Galago. Hon är numera bosatt i Stockholm men är född i Gävle och har bott flera år i Sandviken.

https://bit.ly/vanstersatirpertow

Med anledning av coronavirus kommer vi att ha ett begränsat antal sittplatser för att på så sätt hålla avstånd till varandra. Föreläsningarna kommer även att sändas direkt på Facebook. Det kommer att serveras kaffe på plats. Alla är välkomna.

Kopiera länk